Osa 1: Podcastien litterointi – saavutettavuutta ja lisäarvoa sisältöön
Suomessa saavutettavuuden huomioiminen on ollut jo pitkään keskeinen osa julkisten ja yksityisten palvelujen kehittämistä, varsinkin digitaalisissa palveluissa. Saavutettavuusdirektiivi velvoittaa erityisesti julkisia toimijoita varmistamaan,
että digitaaliset sisällöt ovat kaikkien käytettävissä. Yksi tärkeä toimenpide saavutettavuuden takaamisessa on puhutun sisällön tarjoaminen tekstimuodossa.
Mitä hyötyä saavutettavuuslitteroinnista on? Saavutettavuuslitterointi eli puheen ja äänimaailman kirjoittaminen tekstiksi tekee äänisisällöistä saavutettavia myös niille, jotka eivät pysty kuulemaan podcastia.
Podcastien litteroinnilla on myös monia muita hyötyjä julkaisijan kannalta.
Lakisääteinen velvoite
Podcastin tekstiversion eli tekstivastineen tarjoaminen podcastille on Suomessa lakisääteinen velvoite julkisille toimijoille. Saavutettavuuslainsäädännön tavoitteena on varmistaa, että digitaaliset sisällöt ovat kaikkien käytettävissä.
Siten podcastien litterointi, kuten myös videoiden tekstittäminen, on monille yrityksille ja julkisille toimijoille pakollinen toimenpide. Saavutettavuuslainsäädännön myötä myös podcastien saavutettavuuslitteroinnin tarve on kasvanut.
Laajempi yleisö
Podcasteista on tullut suosittu tapa jakaa tietoa, viihdyttää ja oppia uutta. Kaikilla ei kuitenkaan ole mahdollisuutta kuunnella podcasteja esimerkiksi kuulovamman, kielellisten haasteiden tai olosuhteiden vuoksi.
Kun tarjoat podcastin sisällön tekstimuodossa, myös heillä on mahdollisuus ja pääsy sisältöön. Podcastin tekstivastineen tarjoaminen podcastin ohessa antaa sisällöllesi laajemman yleisön. Tekstivastineet voivat auttaa myös niitä,
jotka eivät puhu äidinkielenään podcastin puhuttua kieltä. Tekstiä on helpompi kääntää, ja käännetyt litteroinnit mahdollistavat sisällön saavuttamisen myös monikieliselle yleisölle.
Löydettävyys ja näkyvyys
Tekstivastineet parantavat podcastien ja muiden äänisisältöjen löydettävyyttä hakukoneissa. Hakukoneet eivät vielä pysty indeksoimaan ääntä, mutta tekstivastineiden avulla podcastin sisältö näkyy hakutuloksissa.
Hyvin toteutettu hakukoneoptimointi (SEO) tuo merkittävää etua julkaisijalle – tekstiversiot auttavat podcastia sijoittumaan paremmin hakutuloksissa, mikä lisää sen näkyvyyttä, kuuntelukertoja ja tunnettuutta.
Tämä voi johtaa suurempaan yleisöön, tarjota parempia kaupallistamis- ja yhteistyömahdollisuuksia ja vahvistaa podcastin brändiä.
Tutkimus- ja koulutuskäyttö
Litterointi on arvokas työkalu tutkimuskäyttöön, sillä tekstimuotoon tallennettu puhe mahdollistaa keskustelun sävyjen, sanavalintojen ja vuorovaikutuksen tarkemman analysoinnin. Lisäksi litteroidusta materiaalista on helpompi hakea tietoa, mikä nopeuttaa tutkimusprosessia.
Podcastien käyttö koulutuksessa avaa uusia mahdollisuuksia oppijoille. Kun he voivat valita itselleen parhaan tavan oppia – lukemisen tai kuuntelun – jokainen saa käyttöönsä itselleen sopivimman tavan omaksua tietoa. Tekstivastineeseen voi myös palata milloin tahansa esimerkiksi muistiinpanojen tueksi. Litteroinnit toimivat erinomaisesti luento- ja itseopiskelumateriaalina, tarjoten joustavan ja monipuolisen tavan oppia.
Miten saavutettavuuslitterointi toteutetaan käytännössä?
Podcastin litterointi saavutettavuuden varmistamiseksi tarkoittaa muutakin kuin pelkän puheen kirjoittamista tekstiksi. Saavutettavuuslitteroinnissa otetaan huomioon seuraavat asiat:
- 1. Koko äänimaailma: Sanottujen sanojen lisäksi myös muu äänimaailma, kuten musiikki ja äänitehosteet, kirjoitetaan litteraatioon. Näin tekstivastineessa saadaan välitettyä sama informaatio kuin alkuperäisessä äänitallenteessa.
- 2. Selkeys: Litterointi tehdään kieliopillisesti selkeään muotoon, jotta tekstivastine on selkeästi luettavissa ja helposti ymmärrettävissä. Myös selkokielinen litterointi on mahdollista toteuttaa.
- 3. Puhujat: Jos keskustelussa on mukana useita puhujia, puhujat erotetaan toisistaan ja merkitään litteraatioon selkeästi. Näin lukijalle on helppo seurata, kuka on sanonut mitäkin, ja keskustelun rakenne säilyy ymmärrettävänä.
- 4. Aikakoodit: Litterointi tehdään tekstitiedostoksi, johon voidaan merkitä myös aikakoodit. Näin lukija voi halutessaan kuunnella podcastista hänelle tärkeät ja olennaiset kohdat ilman, että tarvitsee selata koko äänitallennetta.
Saavutettavuus osana parempaa palvelua
Kun tarjoat saavutettavuuslitteroinnin podcastillesi ja muille äänitallenteille, parannat sekä käyttäjäkokemusta että edistät tasa-arvoista pääsyä sisältöön.
Saavutettavuuden varmistaminen on merkittävä askel kohti esteettömämpää, tasa-arvoisempaa ja vastuullisempaa tiedonvälitystä.
Saavutettavuuslitteroinnin avulla tavoitat laajemman yleisön, mikä voi vahvistaa podcastisi tunnettavuutta, lisätä informaation jakamisen tehokkuutta ja oppimista sekä parantaa podcastisi kaupallisia mahdollisuuksia.
Saavutettavuus avaa ovet laajemmalle yleisölle – varmista, että viestisi kuuluu ja näkyy kaikille.Kun tarjoat saavutettavuuslitteroinnin podcastillesi ja muille äänitallenteille, parannat sekä käyttäjäkokemusta että edistät tasa-arvoista pääsyä sisältöön.
Saavutettavuuden varmistaminen on merkittävä askel kohti esteettömämpää, tasa-arvoisempaa ja vastuullisempaa tiedonvälitystä.
Saavutettavuuslitteroinnin avulla tavoitat laajemman yleisön, mikä voi vahvistaa podcastisi tunnettavuutta, lisätä informaation jakamisen tehokkuutta ja oppimista sekä parantaa podcastisi kaupallisia mahdollisuuksia.
Avainsanat: saavutettavuus, podcastit litterointi, tekstitys, saavutettavuuslainsäädäntö, informaatio, esteettömyys, tasa-arvo, oppiminen